over
haptotherapie
Wat is haptotherapie
Haptotherapie is een therapie- en ontwikkelvorm die je gevoel als ingang neemt. Wat voel je als je vertelt over je worsteling? Wat voel je als ik dicht bij je kom staan, of juist als ik wegloop? Wat voel je als ik je aanraak, wat voel je als ik mijn hand verplaats? Of het nou in een gesprek, een oefening of een aanraking op de bank is, een haptotherapeut zal altijd met je naar de gevoelslaag proberen te gaan; de laag, immers, waarop wezenlijke verandering plaatsvindt.
Van (therapeutische) gesprekken ken je misschien de ervaring dat je heel goed weet of snapt wat je anders zou willen, zelfs hoe je dat zou moeten doen – en toch krijg je het niet voor elkaar. Alleen weten is zelden genoeg om tot ontwikkeling te komen. In haptotherapie gaat het om het opdoen van ervaringen. En doordat je nieuwe ervaringen opdoet, breid je je mogelijkheden van voelen, zijn en handelen uit.
Door deze concrete, tastbare manier van werken hoeft jouw patroon, worsteling, ontwikkelwens niet besproken te worden aan de hand van ‘die situatie op je werk een paar dagen geleden’, of ‘hoe ik reageerde toen mijn beste vriend dat tegen me zei’; het is mogelijk om dat waar je tegen aanloopt ter plekke in de sessie te laten gebeuren, zodat je samen met de therapeut kunt kijken wát er dan eigenlijk precies met je gebeurt en of je op dat moment ook andere keuzes kunt maken.
Wanneer haptotherapie
Elke hulpvraag of ontwikkelwens kan in principe haptonomisch worden uitgewerkt. Het ‘hapto-’aspect gaat immers over de ingang die gekozen wordt tot je vraag, niet over de vraag zelf.
Wel zijn er bepaalde thema’s waarmee mensen zich vaak bij een haptotherapeut melden:
- Veel ‘in je hoofd zitten’, niet kunnen stoppen met denken; veel twijfelen
- Een moeizame relatie met je lichaam, bv. bij genderthematiek
- Spanningsklachten
- (Gedeeltelijk) lichamelijk opgeslagen trauma
Als je je afvraagt of haptotherapie iets voor jou en jouw vraag zou kunnen zijn, neem gerust contact op of maak een kennismakingsafspraak.